Land og by

Ikon for land og byEt sammenhængende Danmark

Fremtiden tilhører både land og by. Alternativets vision for landdistrikter, øer og yderområder er at skabe en seriøs bæredygtig omstilling, der fremmer udvikling fra kyst til kyst, øger sammenhængskraften mellem land og by og sikrer, at man kan leve det gode liv og indgå i meningsfulde fællesskaber i alle dele af Danmark.

Danmark har de senere år gennemgået en udvikling, som har øget afstanden mellem land og by. Især kommunalreformen fra 2007 samt stigende centralisering, nye bosættelsesmønstre og tab af arbejdspladser har svækket landdistrikternes evne til at fastholde og tiltrække borgere, institutioner og virksomheder. Lidt karikeret kan man sige, at mens mange store byer har oplevet vækst, vokseværk og velstand, har mange mindre byer oplevet det modsatte.

Virkeligheden er naturligvis mere nuanceret. Nogle landdistrikter og øer er for eksempel godt i gang med omstillingen til vedvarende energi, mens andre oplever stigende interesse fra naturelskere, erhvervsliv og turister. Som samfund skal vi generelt blive bedre til at lære af de gode eksempler – men vi skal også turde se sandheden i øjnene og erkende, at man i mange landdistrikter, yderområder og øer ikke har nydt godt af den samme positive udvikling, som man har i og omkring de store byer.

Det skal der ændres på: Udviklingen skal komme hele Danmark til gode.

Alternativet ønsker en økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtig udvikling, som forbedrer muligheden for, at man med succes kan leve, bo, arbejde og drive virksomhed i hele landet.

Udspil