Børn og familier

Ikon for familieTid. Nærvær. Frihed.

I Alternativet arbejder vi for en socialt bæredygtig børne- og familiepolitik. Vi ønsker et samfund, hvor der er langt mere fokus på trivsel, livskvalitet og sammenhold. Vi ønsker, at der skal være tid og rum til at pleje de nære relationer og skabe meningsfyldte familieliv med nærvær, samvær, kys og kram.

Den teknologiske udvikling er stærkt tilstedeværende i de flestes hverdag. Mere tid sammen kan ikke stå alene, hvis vi ikke får sluppet skærmen og formår det nærværende samvær. I Alternativet har vi lyst til at tage diskussionen om, hvor meget skærme skal fylde, og tage alvorligt at vi rent faktisk ikke ved nok om, hvad de gør ved børn og voksnes hjerner samt sociale kapacitet.

Vi vil skabe rammer, der gør vores daginstitutioner endnu bedre – bedre på en måde hvor alle børn har de bedst mulige forudsætninger for at trives. Vi mener at god trivsel hos børn og voksne er helt afgørende i forhold til at skabe gode, trygge og udviklende omsorgsmiljøer, der kan støtte barnet i dets naturlige udvikling. Det skal være trygt at aflevere sit barn i sunde, velfungerende og trygge daginstitutioner.

Samtidig skal der være plads til andre former for pasning, da det er vigtigt at værne om familiernes frihed til at vælge det, der passer bedst til dem. I Alternativet ønsker vi en ligestilling af pasningsformer, hvor det er synligt for alle forældre hvilke muligheder, der findes.

Vi vil i Alternativet arbejde for at sikre familierne valgmuligheder, når det kommer til at sammensætte barsel og orlov. Vi ønsker at fremme alle forældres mulighed for at tage barsel, og altid med et blik for, hvad der er bedst for barnet.

Vi vil indrette arbejdsmarkedet, så det i langt højere grad tilpasser sig til Danmarks borgere og ikke den anden vej rundt. Ingen forældre må være så pressede, at de føler sig nødsagede til at aflevere deres syge barn i daginstitution.

Alternativet ønsker gennem en bæredygtig børne- og familiepolitik med trivsel, omsorg og nærvær i centrum at styrke familiers frie valg til at indrette sig meningsfuldt. Og vi er nysgerrige på at undersøge, hvordan øget trivsel og overskud i hverdagen kan bidrage til at fremme den grønne omstilling i hjemmet.

Alternativet ønsker at indføre strukturer, der gør det muligt at blive hjemme og pleje sine nære relationer. Det skal også være muligt at gå op og ned i arbejdstid i takt med, at behov og ressourcer inden for hjemmet kontinuerligt forandrer sig. Alternativets moderne og tidssvarende familiepolitik skal medvirke til at sikre balancen, trivslen, meningen og livsglæden i hverdagen.

Læs det fulde udspil nedenunder.

Udspil