Det bedste landbrug for verden
EU’s landbrug er ikke bæredygtigt. Landbruget er en af vores største CO2-udledere, og samtidig er vores fødevaresikkerhed mere og mere udfordret på grund af klimaforandringer. Vi oplever vilde hedebølger i Spanien, voldsomme oversvømmelser i Norditalien og tørke i Danmark. Vi skal omstille vores landbrug. EU’s landbrugsstøtte skal gå til et landbrug, der producerer i harmoni med naturen. Det økologiske og regenerative landbrug. Vi ønsker et stop for landbrugsstøtte til det landbrug, der udpiner kloden og ødelægger vores klima.
Alternativet vil tage ansvar for at skabe et landbrug, der tjener både dig og verden og samtidig formår at leve i et sundt samspil med både naturen og dyrene. Det bedste landbrug for verden. Det kræver, at vores europæiske landbrugsstøtte omstilles fra at støtte gammeldags storindustri på landet til at understøtte en klar bæredygtig retning, der understøtter ambitionerne i vores verdensmål og The European Green Deal.
Vi ønsker kort sagt en støtte, der styrker landbrug, som giver liv på landet og skaber mulighed for at dyrke jorden på en måde, som ikke udpiner jorden og resulterer i massive udledninger af kvælstof, og som ødelægger livet i fjorde og hav. Fra store landbrug på få hænder til flere landbrug på flere hænder.
Vi vil på kort sigt tilpasse landbrugsstøtte i søjle to, så den fremmer mindre økologiske og regenerative landbrug, der respekterer jordens evne til at skabe mad ved at knytte støtten til faktorer som humusindhold, binding af kulstof, antal afgrøder og anden bæredygtig praksis for både planter og dyr. På langt sigt skal hele landbrugsstøtten være bæredygtig. Derfor arbejder vi for:
- Et loft på arealstøtten i søjle 1. Der skal simpelthen være grænser for, hvor stort et landbrug, du kan få støtte til.
- En skrå model for støtten i søjle 1, hvor de første hektar modtager mere støtte end de sidste. Det betyder, at mindre landbrug rent faktisk får noget ud af støtten, og et småskalalandbrug kan få reel gavn af støtte.
Alle mennesker har behov for at kunne brødføde sig selv, og alle mennesker skal have adgang til sunde, nærende, velsmagende fødevarer. Det moderne bæredygtige samfund satser på et fødevaresystem, som er overvejende plantebaseret, uden sprøjtegifte og kunstgødning og lokalt produceret under ordentlige forhold for dyr, miljø og mennesker.
Vi tror på, at det vil styrke sociale fællesskaber og skabe et mangfoldigt liv på landet igen.
EU-landbrugsstøtten skal også formes på en måde, så den tager de nødvendige hensyn til verden uden for EU og ikke bruges til at underminere andre landes madproduktion.
BAGGRUND
Den europæiske landbrugsstøtte udgør cirka en tredjedel af EU’s budget, og rammerne bliver sat for syv år ad gangen. Den næste periode hedder 2027-2033.
Danmarks andel af støtten udgør cirka 7,1 milliard årligt, hvor cirka 6,12 milliarder hører til søjle et, og cirka 0,97 milliard hører til søjle to.
KILDER
Rådet for Grøn Omstilling – EU’s landbrugsstøtte