Ulla Sandbæk

  • Udviklingsordfører, medlem af Europarådet Parlamentet, medlem af Paragraf 71 udvalget
  • Tlf.: 61624657
  • Email: ulla.sandbak@ft.dk
ulla_web.png

Denne profilbeskrivelse bliver ikke kort. Jeg har lyst til at skrive om den mangfoldighed, som har været og er karakteristisk for mit liv og min person.
Jeg begyndte at tjene mine egne penge i 1G som kirkesanger. I min studietid som teologistuderende lavede jeg morgenmad i kantinen på Houlbergs pølsefabrik, arbejdede i en boghandel, var ansat på Det Kongelige Bibliotek i Folkemindesamlingen, underviste i dansk i adgangsklassen på Københavns teknikum og havde diverse feriejobs blandt andet som ferieafløser i Magasin og som sommerkursus assistent under Udenrigsministeriet.

Jeg begyndte tidligt at blande mig i politik. Kom i studenterrådet og blev udpeget til en af lederne i Sjællands studentertjeneste i Kristelig Gymnasiastbevægelse.
I 1965 var jeg et halvt år i kibbutz i Israel, hvor jeg også lærte Hebraisk. Da jeg kom hjem blev jeg ansat som ground hostess i El Al. Blev gjort opmærksom på, at jeg kunne søge et legat til at studere Det gamle Testamente i Jerusalem, søgte og fik det i 1967. Da 6dages krigen brød ud meldte jeg mig som frivillig og arbejdede i en kibbutz til universitetsåret begyndte. Samtidig fik jeg ad veje, som det er for omfattende at beskrive her en impresario og begyndte at optræde som folkesanger blandt andet for israelske soldater i Gaza og Sharm El Sheik og ved en mindehøjtidelighed for faldne soldater i Golan Højderne.
Jeg blev præst i 1971. Da det gik op for mig, hvor dårlige arbejdsforhold præster har, var jeg med til at stifte Yngre Præsters Liste og blev valgt ind i Præsteforeningens hovedbestyrelse.
Jeg har været brevkasseredaktør i Fyns Stiftstidende, har haft en rubrik: Præsten Skriver i Jyllandsposten og en klumme i Alt for Damerne.

Jeg har en datter, Sara der i mange år led af en ureguleret epilepsi. Jeg har konsulteret samtlige alternative helbredelsesformer - uden held men dog uden at miste tilliden til, at der er muligheder i det alternative sundhedssystem. En healer fortalte mig, at jeg selv havde evner som healer. Derfor er jeg blevet initieret i Reiki healing, som jeg dog kun praktiserer, når venner eller bekendte har brug for healing.
Min odysse i det alternative inspirerede TV producer Gyda Uldall til at lave et 45 minutters portræt: Troen, Håbet og Videnskaben om Sara og mig og alle vores mangfoldige besøg hos alternative behandlere. Det medførte en storm af meget positive breve. Senere lavede Gyda Uldall endnu en 45 minutters fjernsynsudsendelse om mig: Syv dage med præsten. Denne gang et portræt af en præsts meget varierede arbejde.

I 1989 blev jeg opfordret til at stille op til valg til Europaparlamentet af Folkebevægelsen mod EF. Jeg blev valgt ind, og beholdt 20% af mit præstearbejde for at være sikker på at have en solid rod i den danske hverdag. I 1992 var jeg medstifter af Junibevægelsen og blev i to valperioder frem til 2004 genvalgt til mit mandat i Europaparlamentet. Af udvalgsposter dækkede jeg socialudvalget, miljøudvalget, udviklingsudvalget og underudvalget for menneskerettigheder. Jeg var i delegationen for Afrika, Vestindien og Stillehavet og i Palæstina delegationen. I 12 år var jeg formand for en tværpolitisk gruppe i Europaparlamentet om Kvinders Reproduktive Sundhed og Rettigheder. Og næstformand for et europæiske Forum der laver politikudvikling og studieture for medlemmer af tværpolitiske grupper som fremmer Kvinders reproduktive sundhed og rettigheder i europæiske parlamenter.

Jeg blev valgt ind i Amnesty Internationals hovedbestyrelse og Sex og Samfunds hovedbestyrelse, som jeg dog måtte forlade, da jeg i 2005 færdiggjorde jeg en uddannelse som lærer i Art of Living, hvor jeg underviser i vejrtrækningsøvelser, yoga, meditation og knowledge. Efter at have været i Palæstina med en Europaparlaments delegation, hvor jeg fik vendt 180 grader op og ned på forholdet mellem Israel og Palæstina besluttede jeg at bruge min læreruddannelse i Palæstina, hvor jeg de næste 8 år hvert forår og efterår tog 3 måneder til Palæstina og dagligt i 6 uger med kæmpe succes underviste palæstinensiske kvinder der havde været politiske fanger i israelske fængsler og led af angst, depression og PTSD i dette nærmest magiske program.

Min kollega Jens-Peter Bonde og jeg havde ofte talt om at vi blev nødt til at starte et nyt værdibaseret parti. De planer blev for mit vedkommende skrinlagt da jeg hørte om Alternativet og fandt ud af, at Uffe Elbæk havde gjort hele arbejdet for mig og skabt mit drømme parti. Jeg havde ikke forestillet mig at vende tilbage til politik, men det kunne jeg alligevel ikke modstå da Alternativet efterlyste spidskandidater til det kommende folketingsvalg. Jeg var så privilegeret at blive valgt både til spidskandidat og som folketingsmedlem og nu også medlem af Europarådets Parlamentariske Forsamling. Jeg har ikke et sekund fortrudt at være blevet en del af dette projekt, der som sit mål har at gøre Danmark ikke kun til det bedste land i verden men også til det bedste land for verden. Kristiansborg er en fantastisk arbejdsplads, Uffe Elbæk en uovertruffen politisk leder, kollegaerne shiner i hver deres ordførerskaber og de ansatte på vores grønne gang udgør et fantastisk team.

Jeg har en lille sort sten med runer som er min taknemmelighedssten. Den tager jeg dagligt i hånden for at give det ekstra opmærksomhed hvor utrolig privilegeret jeg i enhver henseende er. Det er et kæmpe ansvar og jeg er fuldt bevidst om at skulle leve op til det.

 

Uddannelse og erhverv
Lærer i art of living, Bad Antogast, Tyskland, 2005.
Cand.Theol., Københavns Universitet, fra 1963 til 1971.

Sognepræst, Birkerød Pastorat, fra 1974 til 2004.
Sognepræst, Filips Kirke, København, fra 1971 til 1974.


Publikationer
Har skrevet »Fra det mindste til det største - prædikensamling«, 1985, »Min fars hus har mange boliger - prædikensamling«, 1988 og »Kig bag kulissen«, 1999.