Pressemeddelelse: Alternativet opfordrer kommuner til at give børnefamilier ”orlov” fra børneinstitutioner

16. april 2020

Alternativet opfordrer alle landets kommuner til at give børnefamilier, især dem med familiemedlemmer i risikogruppen, mulighed for at tage ”orlov” fra deres børns institutioner. Det vil sige at, hvis børnefamilier passer deres børn derhjemme i stedet for at sende dem i institution, så behøver de ikke at betale for institutionspladsen i orlovsperioden.

  • Forslaget sikrer plads og afstand i institutionerne. Børn og voksne skal holde en afstand på 2 meter pga. corona. Det er vanskeligt, hvis alle møder op. Forslaget vil derfor mindske det store pladsproblem i institutionerne.
  • Forslaget sikrer tryghed blandt familier. Der findes mange familier, hvor et eller flere medlemmer er i særlig risiko for at få alvorlige komplikationer eller det der er værre, hvis de smittes med corona. Forslaget giver disse familier ”ro i maven”, når de kan holde deres børn hjemme og dermed begrænse risikoen for smitte.
  • Forslaget afhjælper behovet for at hyre ekstra personale i institutionerne. De mange foranstaltninger og ekstra forholdsregler i institutionerne grundet coronasmitten betyder, at mange institutioner står overfor at skulle ansætte nyt personale. Det kan presse et allerede hårdt presset budget. Dette forslag vil mindske behovet for ekstra personale, da færre børn betyder færre voksne.
  • Forslaget sikrer samtidig, at beslutningsretten ligger hos den enkelte kommune. Dette understøtter det kommunale demokrati, så det ikke bliver en national detailstyring af lokale forhold. Desuden giver det bedre muligheder for, at løsningerne kan tilpasses lokale forhold.

Politisk ordfører Torsten Gejl udtaler:

”Jeg kan godt forstå, at mange familier er bekymrede for at deres børn bliver smittede i de genåbnede institutioner. Ligesom jeg godt kan forstå de mange udfordringer, som pædagoger og andre ansatte i institutionerne nu står over for. Derfor vil jeg på det kraftigste opfordre til, at man ude i kommunerne lærer af hinandens gode ideer og indfører en ”orlov”, så børnefamilier midlertidigt kan vælge at passe deres børn hjemme og ikke betale for institutionspladsen i den periode.”

Partileder Josephine Fock udtaler:

”Det er helt afgørende, at vi passer på børnefamilierne såvel som personalet i denne usædvanlige tid. Derfor er en ”orlov” en rigtig god ide. Men det er også helt afgørende, at vi ikke mister tilliden til det lokale demokrati. Flere kommuner rundt omkring i landet har allerede indført denne særlige orlov fra børnenes institutioner – så vi opfordrer blot til at resten nu også giver mulighed for det, så både familier institutioner og kommuner indretter sig bedst muligt med mulighed for fleksibilitet og hensyntagen til de enkelte familiers behov.”