Alternativet og DiEM25

Alternativet er, som det eneste danske parti, med i den nye bevægelse for demokrati i Europa ”DiEM25”. Bevægelsen blev lanceret i Berlin den 9. februar af den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis. Rasmus Nordqvist var en af hovedtalerne til lanceringen, og du kan se hans tale herunder. Blandt de andre talere var bl.a. Katya Kippe fra Die Linke, Wikileaks’ Julian Assange, Caroline Lukas fra de Grønne i Storbritannien og filosoffen Slavoj Žižek.

DiEM25 er en bred folkelig og politisk bevægelse, der arbejder for at styrke demokratiet i EU og i de europæiske institutioner.

Bevægelsen er ikke partipolitisk, men har til hensigt at favne røde såvel som grønne og blå demokrater om én fælles mission: Mere demokrati i EU og Europa, for ellers vil den Europæiske Union gå i opløsning indefra.

Den europæiske udfordring består i, at det demokratiske underskud medfører en langsom kvælning af de solidariske og åbne europæiske samfund, som til gengæld giver næring til racistiske og fascistiske kræfter, der vokser frem overalt.

Den hidtidige debat vedrørende EU, har længe begrænset sig til et ordfattigt ”ja” eller ”nej”. Dette medfører to ubehagelige scenarier: 

En fortsættelse og forværring af det demokratiske underskud

eller

En ensidig tilbagetrækning til nationalstaterne

Vi er i Alternativet og DiEM25 enige om at gå en tredje vej: At demokratisere EU, og dermed styrke det progressive og solidariske Europa, som kan levere grænseoverskridende løsninger på grænseoverskridende problemer.

Vejen hertil går blandt andet gennem øget åbenhed og gennemsigtighed i de europæiske beslutningsprocesser, samt på længere sigt at styrke den europæiske parlamentariske repræsentation. 

Fremadrettet

Over den næste tid vil Alternativet arbejde med DiEM25-visionen som en hjørnesten i vores Europa-politik Der vil i løbet af foråret blive afholdt en række møder, saloner og politiske laboratorier. Følg kalenderen herinde for at holde dig opdateret.

Du kan også tilslutte dig bevægelsen som enkeltperson på DiEM25s site eller følge DiEM25 på Twitter på @DiEM25 eller @DiEM25_DK.

Følg DiEM25s arbejde her: http://diem25.org/

DiEM25s manifest på dansk – kort version

DiEM25s manifest på dansk – lang version

Læs mere om Alternativets arbejde med DiEM25 her:

http://puls.politiko.dk/nyt-progressivt-europaeisk-initiativ-giver-hab/

http://m.b.dk/?redirect=www.b.dk%2Fkommentarer%2Fdemokratiet-i-eu-skal-blomstre-igen&

http://puls.politiko.dk/mere-demokrati-skal-binde-os-europaeere-sammen/

Se her alle talerne fra DiEM25

https://www.youtube.com/watch?v=cd4Owt05-ZM

Læs også interview med stifteren af DiEM25 Yanis Varoufakis her:

http://politiken.dk/debat/ECE3066262/eu-er-doedsdoemt/